Duna, a kincsek folyója

Élőbb, mint gondolnád...

A Fekete-erdőben ered és 10 országon át a Fekete-tengerig hömpölyög a világ legnemzetközibb folyója, mely évezredek óta bőséget biztosít a közelében élő népeknek. Az elmúlt 150 év emberi beavatkozásai ellenére a Duna továbbra is élettel teli, és olyan különleges élőhelyeknek ad otthont, mint az ártéri erdők, szigetek, kavicszátonyok, homokpadok, mellék- és holtágak. 2860 kilométernyi teljes hosszán több mint 5000 különböző állat- és növényfaj él.

Tudj meg még többet a Duna csodálatos kincseiről, és játssz a
Mentsd Meg a Folyót!-Játékunkkal, amelyben neked kell megóvni egy folyót a veszélyektől. Segíts egészséges otthont biztosítani minden itt élő állat és növény számára!

Irány a Játék!

Harmóniában az emberrel

A víz: az élet forrása a Földön

Évezredeken át különböző emberi kultúrák éltek és virágoztak a Duna mentén. A folyó temérdek ajándékkal látta el őket: halakkal és ivóvízzel. Az ártéri erdők tüzifa, építőanyagok, vadak és szőrmék gazdag tárházaként szolgáltak. Ahogy a mezőgazdaság és az ipar fejlődésnek indult, megfeledkeztünk róla, milyen mértékben táplálják a folyók az emberiséget. Csupán mostanság kezdjük újra értékelni adományaikat. Ilyen például az árvíz idején feltöltődő talajvízkészlet, ami elengedhetetlen a mezőgazdaság számára a gabonák, zöldségek és gyümölcsök termesztéséhez.A Duna még ma is 20 millió embernek biztosít a természet által megtisztított ivóvizet , miközben nemzetközi vízi útvonalként 10 országot köt össze. Emellett tökéletes kikapcsolódást nyújt a horgászoknak és evezősöknek, a közeli erdők és lápok pedig remek túrákra csábítanak.

Close button big

Kapcsolódj

a természethez, a vadvilághoz és az egészséges Dunához!